Ugrás a tartalomra

Vagyonvédelmi rendszer összetevői

Ismerkedjen meg egy korszerű vagyonvédelmi rendszer, vagyis egy riasztó leggyakrabban alkalmazott építőelemeivel. Hogyan néz ki, mire használható, hogyan működik?

Általánosan használt eszközök    

- Nyitásérzékelő    
- Füst- és tűzjelzők
- Passzív infraérzékelő    
- Gázjelző
- Infra-radar (kombinált érzékelő)    
- Kültéri érzékelők
- Kisállat-védett mozgásérzékelő    
- Vezeték nélküli érzékelők
- Üvegtörés-érzékelő    
- Riasztóközpont    
- Sziréna    
    

Nyitásérzékelő

Egy rendkívül egyszerű, de annál megbízhatóbb eszközről van szó. Két mágneses részből áll. Egyiket a nyílászárók fix részére (ajtótok, ablakkeret) helyezik, a másikat pedig a mozgó részre. Amikor a nyilászáró kinyílik, a nyitásérzékelő két része egymástól eltávolodik, és a riasztás bekövetkezik.

Passzív infraérzékelők

Az egyik legelterjedtebb érzékelőfajta a jelenleg használtak közül. Működési elve, hogy a nyugalomban lévő környezet "hőképéhez" képest a belépő ember vagy élőlény "hőképe" mindig más. Ennek a hőképnek a megváltozását érzékeli a passzív infra. Kijátszani nagyon nehéz, mert a környezet hőmérsékletéhez képest a legkisebb változást is észreveszi. Pont ez a hátránya is, Nem szabad a riasztó bekapcsolt állapotában ablakot nyitva hagyni, mert a legkisebb szellőtől is riasztást produkál. Nem alkalmazható huzatos helységekben, vagy ott ahol kisállatot tartanak, ezekre a helyekre speciális infrákra van szükség, de légmozgásoktól mentes helységekben (lakás, iroda, stb.) tökéletesen alkalmazhatóak.

Infra-radar (kombinált érzékelő)

Az előbbi eszközt egy doppler elven működő radaral egészítették ki, így a hőmozgás érzékelése mellet valódi fizikai mozgást is érzékel, és a kettő együttes megléte esetén jelez. Vagyis garázsokban, csarnokokban, pincékben, ahol a szigetelés nem tökéletes, vagy légmozgás van, alkalmazható az eszköz.

Kisállat-védett mozgásérzékelő

Ezek a speciális kialakítású infra mozgásérzékelők olyan helyen alkalmazhatók, ahol a lakásban kutya, macska, vagy egyéb kisállat van. Az érzékelők csak meghatározott, típustól függően 20-40 kg feletti élőlény esetén jeleznek.

Üvegtörés-érzékelők

A lakás héjvédelmét fokozza, ha az ablakokon elhelyezett nyitásérzékelőket kiegészítik speciális üvegtörés-érzékelőkkel. Előnye, hogy éjszakai élesítésre alkalmas hálózatok kialakítására is használható, mert ugyebár a saját ablakainkat csak nem fogjuk betörni. Ellenben ha éjszaka illetéktelen behatoló támad ránk, és az ablak betörésével próbálkozna, az érzékelő azonnal jelez. Akusztikus elven működik, tehát a környezet zajából egy mikrofon segítségével érzékeli az üvegtörés által keltett hangot. A mai korszerű eszközök már digitális elven működnek, amelyek a részletes hangfeldolgozásnak köszönhetően alig produkálnak téves riasztásokat.

Riasztóközpontok

Ez a berendezés az üzleti- és lakásriasztó rendszer lelke. Ide futnak be az érzékelők jelzései, ide kapcsolódik a kezelőegység és a sziréna is. Ebben található a kommunikációs eszköz amely segítségével a diszpécserközpont értesül a rendkívüli eseményről. A berendezés akkumulátorral rendelkezik, így a betörő által kikapcsolt elektromos hálózat esetén is jelez. Tulajdonképpen egy komputerről van szó , amely rendkívül intelligens alkalmazásokra is képes. Bizonyos típusokkal a védett objektum fűtése, légkondicionálása stb. is vezérelhető, ezek működéséről pedig - a riasztójelzéshez hasonlóan - tájékoztathatja a diszpécserközpontot. Áramfogyasztása csekély, működése teljesen zajmentes, mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaz.

Jelzésadók - szirénák

Az esetleges betörést nemcsak a távfelügyeleti központnak kell jelezni. Akár a helyszíni riasztásjelzés is meghíúsíthatja az elkövetést, a szabályosan kivitelezett rendszereknél pedig követelmény is a sziréna /MABISZ /. A kültéren elhelyezett eszközök közül az akkumulátoros kivitelűeket érdemes alkalmazni. Szabotázsjelzésre alkalmasak, tehát rongálás vagy letépés esetén azonnal megszólalnak. Hangerejük 100dB-nél is erősebb. A fényjelzővel kiegészítettek a legkorszerűbbek, a könnyebb felismerést segítve. Felépítésük rendkívül robosztus az időjárás, a vandálok vagy rongálás ellen.