A mechanikai védelmi eszközök egy esetleges betörés kapcsán csupán rövid ideig tartó akadályt jelentenek. Egy szakszerűen kialakított elektronikus biztonságtechnikai rendszer kijátszhatattlan, minden esetben jelezni fog, ha illetéktelenek próbálnak bejutni a védendő objektumba. A riasztók nem akadályozzák meg a betörési kisérletet, csak jelzik azt, de ez már önmagában is pánikot okozhat a bűnözőknél, távfelügyelettel kiegészítve pedig jelentősen csökkenthetik az esetlegesen bekövetkező károkat.

A riasztórendszerek kialakításait tekintve alapvetően két csoportra bonthatók, a vezetékes és a vezeték nélküli riasztórendszerekre. Vezetékes riasztó esetén a központ és az érzékelők között a kommunikációk kábelhálózaton keresztül történik. Vezeték nélküli riasztó esetén a kapcsolat a központ és az érzékelők között rádiós úton (teljes mértékben vezeték nélkül) történik.

Prémium minőségű kanadai termékek

MABISZ minőség

Szakképzett telepítő csapat

Ingyenes helyszíni felmérés

0-24 órás távfelügyelet

kezelo
Vezetékes riasztórendszerek

Vezetékes riasztórendszer választása estén az egyes érzékelők fizikailag is összekötésre kerülnek. A biztonságos kialakítás érdekében a különféle érzékelők csillagpontosan kapcsolódnak a riasztórendszer központjához, ennek előnye, hogy riasztás estén pontosan beazonosítható lesz a riasztás helye.

vezeteknelkuli_rendszer
Vezeték nélküli riasztórendszerek

A vezetéknélküli riasztórendszerek  felépítése alapvetően megegyezik a vezetékes rendszerekével. A kétrendszer közötti lényeges különbség a központi egység és az érzékelők közötti kapcsolatban van. Vezeték nélküli rendszerek esetében nincs szükség kábelezésre, az eszközök vezeték nélküli úton kommunikálnak egymással.

kezelo2
Hibrid riasztórendszerek

A hibridrendszerek esetén a vezetékes riasztórendszer vezetéknélküli elemekkel egészül ki. Ezt a költséghatékonyság és esztétika jellemzi leginkább. A hibrid riasztórendszereknél leggyakrabban a kedvezőbb árú vezetékes központok és kezelők kerülnek felszerelésre rádiós érzékelőkkel (nyitás, mozgás, üvegtörés, füstérzékelők) kiegészítve.

A vezetékes riasztórendszerek előnyei:

A vezetékes riasztórendszerek estében a használt eszközök egymással kábellel kapcsolódnak össze. A biztonságos kialakítás érdekében a különféle érzékelők csillagpontosan kapcsolódnak a központi egységhez, melynek előnye, hogy egy jelzés estén pontosan meghatározható lesz a riasztás helye. A kábelezés kialakításakor fontos szempont a szabotázsvédelem, hogy egy esetleges kábelszakadás vagy kábel elvágás rögtön észlelhető legyen és adott esetben riasztást okozzon.

Vezetékes rendszerek esetén a riasztó központi egysége be van kötve a hálózati tápellátásba (230V), de mellette természetesen tartalmaz egy akkumulátort is, amely áramszünet esetén is megfelelő tápellátást biztosít. Az érzékelők minden esetben a riasztórendszer központjától kapják a tápellátást.

A vezetékes rendszer előnyei:

 • „Gondozásmentes”, az érzékelőkben nem kell elemet cserélni, a központtól kapják az áramellátást.
 • Stabil kommunikáció a különféle eszközök és riasztóközpont között, ami egyben megbízható működést is eredményez, hiszen kizárt az érzékelők leszakadása.
 • Költségbarátabb, mint a vezeték nélküli rendszer.
 • Az érzékelők tekintetében széles termékkínálat áll rendelkezésre, így a legkülönfélébb igények, valamint a védett objektum adottságainak legmegfelelőbb biztonsági rendszert alakíthatjuk ki.
A vezeték nélküli riasztórendszerek előnyei:

A riasztórendszer főbb részeit tekintve megegyezik a vezetékes riasztórendszer kialakításúval, a fő különbség a központi egység és az érzékelők közötti kapcsolatban van. Vezeték nélküli lakásriasztó rendszerek esetében nincs szükség kábelezésre, az eszközök vezeték nélkül kommunikálnak egymással. A kábelezés hiánya miatt a riasztórendszernek időközönként ellenőrzi saját magát.

A riasztó központi egysége tartalmazza az akkumulátort,  emellett be van kötve lakás hálózati áramellátásába is, az összes többi érzékelő pedig egy-egy elemet vagy akkumulátort használ áramforrásként. A vagyonvédelmi rendszer megfelelő működésének megtartása érdekében fontos az elemek élettartamára odafigyelni, és használattól függően átlagosan két-három évente cserélni azokat.

Vezeték nélküli rendszereink, hasonlóan a vezetékes rendszerekhez, megfelelnek az érvényben lévő előírásoknak és MABISZ minősítéssel rendelkeznek, ezek az elemes táplálású, vezeték nélküli eszközök 434 MHz, illetve 868 MHz-es frekvencián kommunikálnak a központi egységgel, hatótávolságuk elérheti akár a 100 métert is.

Vezeték nélküli lakásriasztó rendszerek előnyei:

 • Többszintes lakások esetében is egyszerűen kiépíthető a vagyonvédelmi rendszer.
 • A rendszer egyszerűbb, gyorsabb, tisztább szerelést tesz lehetővé.
 • Nincs szükség kábelezésre, esztétikus kialakítás érhető el bármely helységben.
 • Távirányító segítségével riasztórendszerét kényelmesen vezérelheti, akár az autóból vagy a hálószobából is.

Riasztót szeretnék, de hogyan?

Konkrét telepítési igénye esetén a RIA-TELL Vagyonvédelem munkatársa egy megbeszélt időpontban felkeresi Önt, és egy helyszíni felmérés keretében megtekinti a védendő objektumot. A felmérés alkalmával egyeztetik a lehetséges műszaki megoldásokat a biztonsági, biztosítói és pénzügyi lehetőségek tükrében. Amennyiben kisebb rendszerről van szó, a helyszínen árajánlatot adunk, majd az elkészült részletes műszaki terveket és  árajánlatot is eljuttatjuk Önnek. Fontos, hogy a még épülő ház esetén, a felmérés már időben megtörténjen. Elérhetőségeinket ITT megtalálja!

Megrendelés esetén a telepítést,  egy Önnel egyeztetett időpontban bonyolítjuk le. Új építésű házaknál, legkésőbb a villanyszerelési munkálatok idején a riasztó, kaputelefon, és az esetleges videó megfigyelő rendszerek vezetékezését is célszerű elvégezni.

Vezetékes rendszerek esetében az első lépés mindig a szükséges nyomvonalak kiépítése, majd ezt követően a telepítő felszereli, majd beállítja a riasztórendszer érzékelőit. Az érzékelőkön kívül a korábban kiválasztott helyre felszerelésre kerül a riasztókészülék központi egysége. A riasztókészüléket mindnes esetben az ügyfél kéréseit figyelembe véve programozzuk, állítjuk be, amely így tökéletesen illeszkedik mind az ingatlanhoz, mind a felhasználó egyedi igényeihez. A telepítés utolsó fázisa a rendszer működésének tesztelése. Amennyiben a riasztó távfelügyeletre is kapcsolódik, telepítőink a kommunikáció zavartalanságának ellenőrzését is elvégzik. 

A telepítés végeztével a rendszer átadására kerül sor. Munkatársaink átadáskor minden esetben érthetően, lépésről-lépésre elmagyarázzák a rendszer működését, használatát, illetve megválaszolják az esetlegesen felmürőlő kéréseket.

A riasztórendszer főbb elemei:

 • Riasztóközpont
 • Üvegtörés érzékelők
 • Mozgásérékelők
 • Kezelő egység
 • Infrasorompók
 • Hangjelző
 • Nyitásérzékelők

Riasztóközpont

A riasztórendszer fő alkotóeleme, amely feldolgozza, továbbítja, összefogja a különböző érzékelők jelzéseit. A riasztórendszer hálózati áramellátásról működik, de áramszünet esetén az akkumulátornak köszönhetően gond nélkül működik tovább legalább 24 órán keresztül.

Mozgásérzékelő

A riasztórendszer különböző érzékelői közül a leggyakrabban alkalmazott eszköz a mozgásérzékelő. Az érzékelő tér figyelésére alkalmas, ezért helységenként általában egy darab érzékelőt telepítenek.

Üvegtörés érzékelő

Az üvegtörés érzékelő képes jelezni üvegből készült tárgyak sérülését. (pl.: ablakok, üvegvitrinek, kirakatok) Az üvegtörés érzékelőknek több fajtája is létezik, vagyonvédelmi rendszerekhez leggyakrabban az akusztikus üvegtörés érzékelőt használják.

Kezelő egység

A kezelő egység vagy más néven tasztatúra a riasztórendszer vezérlésére, irányítására szolgáló eszköz. Kialakítását tekintve ma már sokféle típus áll rendelkezésre. Az egyszerű ledes kezelőktől egészen a digitális, érintőkijelzős kezelőkig.

Infrasorompó

Az infrasorompók egy adó és egy fogadóegységből állnak, amelyek alkalmasak a vonalmenti védelem kialakítására. Láthatatlan infrasugarak segítségével működnek, amelyek megszakítása generálja a riasztást.

Sziréna

A riasztórendszer egyik fontos eleme a hangjelző, amely helyben jeleníti meg a riasztásokat erős, akár 120 dB hangjelzés formájában. Ezzel felkeltve a környezetünk figyelmét az eseményre és megriasztva a betörőt.

Nyitásérzékelő

A nyitásérzékelő a nyílászárók védelmére alkalmazandó. Riasztórendszer kiépítésénél legalább a bejárati ajtóra javasolt egy nyitásérzékelő felszerelése. Elhelyezését tekintve mindig a nyílászáró nyíló pontjához kell szerelni.

Az elsődleges szempont, hogy valamennyi riasztórendszert a védendő objektum kialakításának és elrendezésének megfelelően alakítsunk ki. A tervezés során figyelembe vesszük adott objektum speciális paramétereit és ennek megfelelően próbáljuk kombinálni a riasztórendszer érzékelőinek típusait és számait. A különféle érzékelők segítségével a vagyonvédelmi rendszer érzékeli az illetéktelen behatolást és hangjelzés formájában jelzi azt.

Alapesetben az egyes helyiségek védelmére passzív infra mozgásérzékelőket javaslunk elhelyezni, hiszen ezek megfelelően telepítve képesek lefedni és védeni az adott helységet. Abban az esetben, ha előfordulhat nagyobb hőingadozás az adott helyen (pl.: kályha, kandalló található a szobában)  úgynevezett kombinált (PIR+mikrohullámú) érzékelők használatát javasuljuk, a téves riasztások elkerülése végett. Ha akkor is szeretnénk használni riasztórendszerünket amikor otthon tartózkodunk arra is van lehetőség. Ebben az esetben egy úgynevezett héjvédelmet kell kialakítani, amely akkor élesedik, amikor az ingatlanban tartózkodunk. Ezt a nyílászárók védelmével valósíthatjuk meg a legkönnyebben. Erre alkalmasak lehetnek a nyitásérzékelők, infrasorompók, vagy üvegtörés érzékelők is. Vonal menti védelem esetén (pl. egy kerítés mentén) infrasorompót használhatunk, amely láthatatlan infrasugarak segítségével működik.

Megoldási javaslatok

A 2005. évi CXXXIII. törvény értelmében, vállalkozás keretében történő személy és vagyonvédelmi szolgáltatást – beleértve a vagyonvédelmi rendszerek telepítését – csak rendőrhatósági engedély birtokában lehet végezni. Természetesen cégünk rendelkezik valamennyi szükséges engedéllyel.

1000+Elégedett ügyfél
27évSzakmai tapasztalat
100%Elhivatottság
100%Elégedettség

Gyakran ismételt kérdések

 1. Mennyire megbízható egy riasztórendszer?

  Cégünk elsődlegesen a neves kanadai DSC márkájú vagyonvédelmi eszközöket ajánlja.  Minden általunk használt termék MABISZ minősítéssel rendelkezik, amelyet mindegyik biztosító társaság elfogad.

 2. Mennyire lehet kijátszani egy riasztórendszert?

  Egy szakszerűen kialakított rendszer - feltéve - hogy a kikapcsoláshoz szükséges kód nem kerül illetéktelenek kezébe kiiktathatatlan. Még kikapcsolt állapotban is, az állandóan működő szabotázsvédelem biztosítja, hogy ne lehessen tönkre tenni az biztonsági eszközöket.

 3. Vezetékes rendszer esetén hogyan történik a kábelezés?

  Munkatársaink a vezetékes rendszereknél a vezetékek elhelyezését többféleképpen is meg tudják oldani, amennyiben lehetőség van arra, hogy padlástérben végezzék a kábelezést, úgy ezt a megoldást javasoljuk, hogy minél kevesebb kábel látszódjon a lakótérben. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy kábelcsatornában kerülnek elhelyezésre a kábelek. Ha riasztórendszer kiépítése mellett az ingatlan felújításán is gondolkodnak, célszerű felújítás alkalmával a falban megoldani a kábelezést.

 4. Ha kisállat is van a lakásban lehetséges a riasztó használata?

  Minden ingatlanban van lehetőség riasztórendszer kiépítésére, akár ott is ahol kisállatok laknak. Ez utóbbi esetben javasoljuk a kisállat védett mozgásérzékelők felszerelését.

 5. Mi okozhat téves riasztást?

  A leggyakoribb okok: hazaérkezéskor elfelejtik kikapcsolni a rendszert, vagy elrontják a kódot, nyitva marad egy ablak, esetleg az infraérzékelőkön átmászik egy nagyobb rovar,  stb. Téves riasztást okozhat egy nem megfelelő rendszer vagy rendszertelepítés is.

 6. Hogyan ellenőrizhetjük, hogy működik-e a riasztó?

  Nyugalmi állapotban, egy segítő közreműködésével az összes érzékelőt végigjárva, a kezelőn felvillanó zónakijelzők mutatják az érzékelők jelzéseit.

 7. Honnan fogom tudni ha riasztás történt?

  Távfelügyeleti szolgáltatáskor a diszpécserek minden esetben hívják a megadott értesítendőket, ha csak helyi riasztás van, a kezelő egységen kijelzésre kerül, ha távollétünkben rendkívüli esemény volt.

 8. Nem szeretnénk távfelügyeletet, de szeretném tudni mi történik a lakásban, ha távol vagyok. Van rá lehetőség?

  Természetesen ez is megoldható. A RIA-TELL Vagyonvédelem által ajánlott riasztórendszerek mindegyike beépített telefonkommunikátorral rendelkezik, amelyik lehetővé teszi, hogy a vezetékes telefon segítségével a berendezés felhívja pl. az Ön mobilját, és hangjelzéssel (sípolás) közölje az esetleges rendekívüli eseményeket. Rendelhető GSM kommunikátor is, így nem szükséges vezetékes vonal ehhez, ebben az esetben akár SMS küldéssel is működhet a rendszer.
  Ezeknél a megoldásoknál figyelembe kell venni, hogy nem reagál senki a riasztásra, így nekünk kell majd intézkedni, akár egy nyaralás megszakításával is. Szintén a mi feladatunk, hogy a GSM kommunkátor üzemszerű működését ellenőrizzük, és fizessük a forgalmi díjakat, valamint számolni kell egyszeri beruházási költséggel is..
  Távfelügyeleti szolgáltatással akár egyszeri díj nélkül és későbbi szerény havidíjakkal minden különösebb biztonsági problémára megoldás kínálható.

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Szakértőink ingyenes helyszíni felmérés keretében segítenek Önnek megtalálni az ideális megoldást!

 Amennyiben kérdése van meglévő szolgáltatásával kapcsolatban, vagy új szolgáltatás megrendelésével kapcsolatban fordulna hozzánk, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

+36 42 275-130

riatell@riatell.hu

www.riatell.hu

 • Megismertem a RIA-TELL Vagyonvédelem adatkezelési tájékoztatóját.

  Kérjen visszahívást és ingyenes helyszíni felmérést, hogy szakértőink kialakíthassák ingatlanában a maximális biztonságot nyújtó védelmi rendszert!

  TELEFON

  +36 42 275 130

  E-MAIL

  riatell@riatell.hu